nedjelja, 11. prosinca 2016.

šŸŽ„šŸŽ…Božićni kolačišŸŽ„šŸŽ…

Hello everyone! It's me, you know, Bubbles.
PoÅ”to je za mene iŔčekivanje Božića započelo već krajem kolovoza, željela bih s vama podijeliti recepte za kolače i kolačiće i tople napitke koje sam u hodu i kroz sve ove godine (od sestre i mame ukrala) sakupila. Let's go, then, shall we?


Gingerbread cookies










Vrijeme: ovisno o količini koju pravite, najviŔe 1h.

Jednostavno ;)

Sastojci:

450 gr braŔna

1 mala žlica praŔka za pecivo

prstohvat soli

2 m. žlice đumbira

1 m. žlice cimeta

1/2 m. žlice muÅ”katnog oraŔčića

1/2 m. žlice klinčića

225 gr margarina

96 gr smeđeg Å”ećera

225 gr melase

1 jaje

1 m. žlice ekstrakta od vanilije

1 m. žlice sode

ukrasi po želji

Priprema:

1. U zdjeli umutiti margarin i Å”ećer dok se ne sjedini. Umiksajte zatim melasu i jaje.

2. Dodajte braÅ”no, začine ( cimet, đumbir, klinčić, m. oraŔčić), sodu, sol i mijeÅ”ajte dok se smjesa ne sjedini.

3. Smjesu podijelite na pola, formirajte u diskove i zamotajte u foliju. Hladite 2-3h.

4. Pećnicu zagrijte na 150 ℃. Dok se pećnica zagrijava, vi izvadite tijesto, rastegnite ga i iskružite oblike po želji.

5. Pecite 10-15 min. Na kraju ih ukrasite.

KreŔenti








Jednostavno ;) Vrijeme: 35-40 min.


  • Sastojci:
  • 350 g  braÅ”na
  • 200 g margarina
  • 150 g Å”ećera
  • jaje
  • žumanjka
  • korica limuna, prstohvat soli
  • vanilin Å”ećera
  • 2 žlice ruma
  • 150 g mljevenih badema ili oraha
  • bjelanjka
  • nekoliko gr oraha
  • 100 gr čok. za kuhanje
  • 40 gr margarina
  • Priprema:
  • 1. MijeÅ”ati margarin, Å”ećer, vanilin Å”ećer, jaje, žutanjke, koricu limuna. Zatim dodati braÅ”no i rum. Zamijesiti tijesto i ostaviti u hladnjaku jedan sat.
  • 2. Nakon hlađenja, oblikovati kuglice i umočiti ih u bjelanjke. Uvaljati ih u orahe i složiti na papir za pečenje. Peći na 180 ℃, 20 min.
  • 3. Rastopiti čokoladu sa margarinom, premazivati kuglice i spajati. 
  • Božićni kuglof
  • Jednostavno;) 
Vrijeme: 50 min.

Sastojci:
250 gr margarina

350 gr Å”ećera


4 jaja


400 gr kisele pavlake


300 gr braŔna

1 praŔak za pecivo

1 van. Å”ećer

45 gr kakaa

4 velike žlice nutelle 

1 vel. žlica ruma

korica limuna

Glazura:

300 gr čok. za kuhanje i 4 žlice ulja (velike)

Priprema:

1. Margarin prvo rastopiti a zatim miksati sa Å”ećerom i vanilin Å”ećerom. Dodavati postepeno jaja, zatim pavlaku, rum, kako i nutellu. 

2. Postepeno dodati braŔno i izmijeŔati s praŔkom za pecivo i koricom limuna. Dobro izmiksati, kako bi se dobila fina kremasta smjesa.

3. Kalup namastiti i posuti sa braÅ”nom. Smjesu izliti u kalup i satviti u zagrijanu pećnicu na 170 ℃, peći 40 min.

4. Pečen kuglof uzvaditi nježno iz kalupa i ostaviti da se hladi. Zatim preliti glazurom od otopljene čokolade.

Linzer cookies 









Jednostavno;)
Vrijeme: 35 min+ odmaranje tijesta 2h.

Sastojci:

Tijesto:

220 gr putera

130 gr Å”ećera

2 žumanjka

110 gr ljeŔnjaka

260 gr braŔna

Fil:

marmelada od malina 

ukraŔavanje:

1 vanilin Å”ećer

Å”ećer u prahu

Priprema:

1. Otopiti margarin zatim ga miksati sa Å”ećerom. Postepeno dodavati žumanjke. Nakon kratkog miksanja dodati ostale sastojke. Umijestiti glatko tijesto, ni previÅ”e tvrdo ni previÅ”e mekano.

2. Tijesto oblikovati u loptu i prekriti folijom. Ostaviti u frižideru na 2h. Kada se tijesto dovoljno ohladi, podijeliti ga na dva dijela. Jedan dio razviti na oko pola cm. Kalupima rezati tijesto i redati na lim za pečenje. Peći oko 10 min.

3. Razvući i drugu polovicu i od nje isjeći gornji biskvit. Isto peći 10 min.

4. Kada se oba biskvita ohlade, premazivati marmeladom od malina i spajati ih. Posuti sa v. Å”ećerom pomijeÅ”anim sa Å”ećerom u prahu. 

Dobar vam tek!


Do sljedećeg posta,

with love,

Bubbles 

šŸŽ„šŸŽ„šŸŽ„šŸŽ…

Nema komentara:

Objavi komentar