PoÅ”to je za mene iÅ”Äekivanje BožiÄa zapoÄelo veÄ krajem kolovoza, željela bih s vama podijeliti recepte za kolaÄe i kolaÄiÄe i tople napitke koje sam u hodu i kroz sve ove godine (od sestre i mame ukrala) sakupila. Let's go, then, shall we?
Gingerbread cookies
Vrijeme: ovisno o koliÄini koju pravite, najviÅ”e 1h.
Jednostavno ;)
Sastojci:
450 gr braŔna
1 mala žlica praŔka za pecivo
prstohvat soli
2 m. žlice Äumbira
1 m. žlice cimeta
1/2 m. žlice muÅ”katnog oraÅ”ÄiÄa
1/2 m. žlice klinÄiÄa
225 gr margarina
96 gr smeÄeg Å”eÄera
225 gr melase
1 jaje
1 m. žlice ekstrakta od vanilije
1 m. žlice sode
ukrasi po želji
Priprema:
1. U zdjeli umutiti margarin i Å”eÄer dok se ne sjedini. Umiksajte zatim melasu i jaje.
2. Dodajte braÅ”no, zaÄine ( cimet, Äumbir, klinÄiÄ, m. oraÅ”ÄiÄ), sodu, sol i mijeÅ”ajte dok se smjesa ne sjedini.
3. Smjesu podijelite na pola, formirajte u diskove i zamotajte u foliju. Hladite 2-3h.
4. PeÄnicu zagrijte na 150 ℃. Dok se peÄnica zagrijava, vi izvadite tijesto, rastegnite ga i iskružite oblike po želji.
5. Pecite 10-15 min. Na kraju ih ukrasite.
KreŔenti
Jednostavno ;) Vrijeme: 35-40 min.
- Sastojci:
- 350 g braŔna
- 200 g margarina
- 150 g Å”eÄera
- 1 jaje
- 2 žumanjka
- korica limuna, prstohvat soli
- 2 vanilin Å”eÄera
- 2 žlice ruma
- 150 g mljevenih badema ili oraha
- 2 bjelanjka
- nekoliko gr oraha
- 100 gr Äok. za kuhanje
- 40 gr margarina
- Priprema:
- 1. MijeÅ”ati margarin, Å”eÄer, vanilin Å”eÄer, jaje, žutanjke, koricu limuna. Zatim dodati braÅ”no i rum. Zamijesiti tijesto i ostaviti u hladnjaku jedan sat.
- 2. Nakon hlaÄenja, oblikovati kuglice i umoÄiti ih u bjelanjke. Uvaljati ih u orahe i složiti na papir za peÄenje. PeÄi na 180 ℃, 20 min.
- 3. Rastopiti Äokoladu sa margarinom, premazivati kuglice i spajati.
- BožiÄni kuglof
- Jednostavno;)
Sastojci:
250 gr margarina
350 gr Å”eÄera
4 jaja
400 gr kisele pavlake
300 gr braŔna
350 gr Å”eÄera
4 jaja
400 gr kisele pavlake
300 gr braŔna
1 praŔak za pecivo
1 van. Å”eÄer
45 gr kakaa
4 velike žlice nutelle
1 vel. žlica ruma
korica limuna
Glazura:
300 gr Äok. za kuhanje i 4 žlice ulja (velike)
Priprema:
1. Margarin prvo rastopiti a zatim miksati sa Å”eÄerom i vanilin Å”eÄerom. Dodavati postepeno jaja, zatim pavlaku, rum, kako i nutellu.
2. Postepeno dodati braŔno i izmijeŔati s praŔkom za pecivo i koricom limuna. Dobro izmiksati, kako bi se dobila fina kremasta smjesa.
3. Kalup namastiti i posuti sa braÅ”nom. Smjesu izliti u kalup i satviti u zagrijanu peÄnicu na 170 ℃, peÄi 40 min.
4. PeÄen kuglof uzvaditi nježno iz kalupa i ostaviti da se hladi. Zatim preliti glazurom od otopljene Äokolade.
Linzer cookies
Jednostavno;)
Vrijeme: 35 min+ odmaranje tijesta 2h.
Sastojci:
Tijesto:
220 gr putera
130 gr Å”eÄera
2 žumanjka
110 gr ljeŔnjaka
260 gr braŔna
Fil:
marmelada od malina
ukraŔavanje:
1 vanilin Å”eÄer
Å”eÄer u prahu
Priprema:
1. Otopiti margarin zatim ga miksati sa Å”eÄerom. Postepeno dodavati žumanjke. Nakon kratkog miksanja dodati ostale sastojke. Umijestiti glatko tijesto, ni previÅ”e tvrdo ni previÅ”e mekano.
2. Tijesto oblikovati u loptu i prekriti folijom. Ostaviti u frižideru na 2h. Kada se tijesto dovoljno ohladi, podijeliti ga na dva dijela. Jedan dio razviti na oko pola cm. Kalupima rezati tijesto i redati na lim za peÄenje. PeÄi oko 10 min.
3. RazvuÄi i drugu polovicu i od nje isjeÄi gornji biskvit. Isto peÄi 10 min.
4. Kada se oba biskvita ohlade, premazivati marmeladom od malina i spajati ih. Posuti sa v. Å”eÄerom pomijeÅ”anim sa Å”eÄerom u prahu.
Dobar vam tek!
Do sljedeÄeg posta,
with love,
Bubbles
šššš
Dobar vam tek!
Do sljedeÄeg posta,
with love,
Bubbles
šššš
Nema komentara:
Objavi komentar